S5 Corporate Response - шаблон joomla Книги
Noutăți

Începând cu anul 2003, operatorii naţionali în domeniul broadcasting din Europa, inclusiv şi producătorii de echipamente de transmisie, desfăşoară anual Conferinţa Regională MBT (Annual Meeting of Regional Broadcasting Organizations and Transmitting Manufactories). Prima ediţie a Conferinţei Regionale MBT a avut loc în or. Scopje, Macedonia.

În premieră, MBT a fost organizat în Republica Moldova. Astfel, în perioada 11-13 mai 2016 Întreprinderea de Stat „Radiocomunicaţii” cu suportul Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor al Republicii Moldova a găzduit,  la Chişinău, elita comunităţii de afaceri regională la nivelul operatorilor, furnizorilor și producătorilor de echipamente de broadcasting. La cea de-a 14-a ediţie MBT 2016 Moldova, au participat  reprezentanţii instituţiei de reglementare locale (ANRCETI) şi reprezentanţii autorităţii de reglementare din ţara vecină, ANCOM Romania și mediului Academic, UTM.

Menționăm, că MBT în anul 2015, a fost organizat de către Centrul de radiodifuziune în oraşul Budva, Montenegro. În cadrul acestei conferinţe, Î.S. „Radiocomunicaţii” i-a fost înmânat trofeul transmisibil, în semn de recunoaştere a competențelor și realizărilor în domeniul televiziunii digitale terestre.

În acest an, la conferinţa desfășurată în oraşul Chişinău au participat circa 80 de participanţi din 11 țări, atât producători de echipamente cât şi operatori din domeniul difuzării programelor Radio şi TV.

 Care este rolul operatorului de reţea, care sunt tendinţele pe piaţa de profil și care sunt particularităţile de implementare a tehnologiilor digitale în fiecare țară? La aceste întrebări, în cadrul conferinţei, au încercat să răspundă liderii de top din industrie. Ei au căutat acele soluţii, care în viitorul apropiat ar putea fi adaptate la modelul de business propus de autorităţile naţionale de reglementări în domeniu.

În cadrul conferinţei au fost prezentate studii de caz, propuneri şi recomandări. Au fost puse în discuţie provocările cu care s-au confruntat operatorii în cadrul proiectelor de implementare a tehnologiilor digitale şi totodată au fost menţionate realizările care au avut un rol important în lansarea tehnologiilor digitale în statele membre ale Uniunii Europene.

La deschiderea Conferinţei au participat ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vasile BOTNARI, directorul general al Întreprinderii de Stat „Radiocomunicaţii”, Mihail IACOB, directorul ANRCETI, Grigore VARANIŢA, rectorul UTM RM, Viorel BOSTAN şi preşedintele ANCOM Romania, Cătălin MARINESCU.

De către ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vasile BOTNARI, au fost enunţate realizările Republicii Moldova privind dezvoltarea infrastructurii de comunicaţii electronice, dezvoltării conţinutului digital local şi a serviciilor moderne digitizate.

Ministrul a menţionat în discursul său, că guvernarea şi-a formulat viziunea în domeniu prin Strategia Moldova Digitală 2020. În acest sens, instituţiile vizate vin cu o serie de politici care includ soluţii inovaţionale pentru această industrie, prin oferirea celor mai avantajoase şi flexibile condiţii de activitate în domeniu.

Potrivit dlui MINISTRU, un proiect de importanţă naţională deosebită este tranziţia la televiziunea digitală terestră.

„În vederea trecerii la televiziunea digitală terestră, în Republica Moldova au fost deja eliberate licenţele de utilizare a frecvenţelor pentru crearea a două multiplexe digitale cu acoperire naţională - A şi B. La moment, primul este deja funcţional şi are capacitatea de acoperire cu semnal TV a 80% din populaţie. Se pregăteşte lansarea multiplexului B, la fel, cu acoperire naţională, şi cca 21 de multiplexe locale sau regionale”, a mai adăugat ministrul.

Despre Întreprinderea de Stat „RADIOCOMUNICAŢII”, realizările şi succesele a vorbit directorul general, Mihail IACOB. Din prezentarea dumnealui se vede că Întreprinderea de Stat „RADIOCOMUNICAŢII” este unul dintre principalii susţinători activi ai implementarii televiziunii digitale în Moldova şi se consideră un partener viabil pentru toţi operatorii TV.

Astfel, istoria întreprinderii cuprinde 6 decenii. Odată cu evoluţia tehnologiilor în domeniu întreprinderea a trecut prin transformări majore. Către anul 2016 dotarea tehnică a Î.S.„Radiocomunicaţii” constă din 137 emiţătoare TV şi radio de mare putere, care permit prestarea serviciilor pe:

–     3 reţele publice TV format analogic cu acoperire > 90% din populaţie;

–     o reţea publică TV format digital (MUX A) cu acoperire 80% din populaţie;

–     o reţea publică RD cu acoperire > 90% din populaţie;

–     o reţea publică RD cu acoperire <  90% din populaţie.

Prin încredinţare directă, Î.S. „Radiocomunicaţii” a primit licenţele de utilizare a frecvenţelor/canalelor TV pentru crearea a două multiplexe digitale cu acoperire naţională (multiplexele A şi B) şi către 2 aprilie anul 2015  a fost realizat obiectivul primordial în contextul îndeplinirii angajamentelor internaţionale, asumate de către Republica Moldova, în ceea ce ţine de digitalizarea eterului, prin implementarea proiectului DVB-T2 la scară naţională, punând în funcţiune prima fază a multiplexului digital, care a asigurat o arie de acoperire cu semnal TV în format digital de cca 65% din teritoriul Republicii sau cca 75 la sută din populaţie. Spre finele anului 2015 a fost pusă în funcţiune a doua fază a multiplexului digital şi, respectiv, asigurată o rază de acoperire cu primul multiplex naţional la nivel de 80% a populaţiei Republicii.

Până la finele anului 2017 Î.S. „Radiocomunicaţii” planifică extinderea ariei de acoperire naţională la nivel de 95% din populaţie.

În scopul implementării şi dezvoltării tehnologiilor noi, ce ţin de broadcasting radio, în Republica Moldova, Î.S.”Radiocomunicaţii” testează tehnologia digitală de difuzare HD radio la staţia Chişinău pe frecvenţa 94,0 MHz. Astfel pe o singură frecvenţă FM pot fi difuzate concomitent un post radio în format analogic şi 3 posturi radio în format digital HD.

Conferinţa MBT este un pas în eliminarea tuturor neclarităţilor și situaţilor atipice cu care s-ar putea confrunta piaţa operatorilor şi furnizorilor de servicii de broadcasting.

Totodată, de către reprezentanţii autorităţii de reglementare locale, dl Grigore VARANIŢA, director ANRCETI, şi autorităţii de reglementare din ţara vecină, dl Cătălin MARINESCU, preşedintele ANCOM Romania, au fost prezentate procesele de tranziţie la televiziunea digitală terestră, au fost expuse provocările din partea operatorilor reţelelor prin cablu, VSAT şi Internet, de asemenea problemele şi beneficiile legate de eliberarea benzilor de frecvenţe: 790-862MHz (Dividendul digital-1) şi 694-790MHz (Dividendul digital-2).

În prezentarea dlui Milos PAVLOVIC, Manager de vânzări Broadcast LS TELCOM AG, Germania, s-a vorbit despre tranziţia la televiziunea digitală terestră (DTT) în banda de frecvenţe 479-694MHz, şi anume, ce tip de tehnologii trebuie să fie puse în aplicare pentru asigurarea cantităţii şi calităţii programelor în banda UHF solicitată, care este modul de gestionare a spectrului de 700 MHz alocat pentru broadcasting mobil, precum s-a efectuat analiza benzilor de frecvenţe 694-790MHz, 790-862MHz.

Totodată, în această prezentare a fost menţionat, că ţările care încă nu au implementat DTT au şansa („obligaţia”) pentru a merge direct la tehnologii, care mai eficient utilizează spectrul de frecvenţă (DVB-T2 şi AVC sau chiar HEVC, în unele cazuri). A fost prezentă experiența de trecere DTT în banda de frecvenţă 479-694MHz.

Au fost expuse prin prezentări și teze, opinii si poziția producătorilor de top de echipamente de broadcasting, dintre care Enensys, Elti, Kathrein, Tredess, Romkatel, Labwise, Netinsight, WorldCast Systems.

În cadrul dezvoltării tehnologiilor noi, Î.S. "Radiocomunicații" a prezentat proiectul pilot de testare a tehnologiei HD Radio în banda FM (87-108MHz). Astfel, de la staţia Chişinău pe o singură frecvenţă 94,0 MHz a fost organizată difuzarea concomitentă a unui post radio în format analogic şi 3 posturi radio în format digital HD.

Prin aceste testări au fost prezentate atît avantajele cît și facilităţile acestei noi tehnologii, cum ar fi:

- Emisie SIMULTANĂ analog și digital pe aceeaşi frecventă HD Radio!;

- Îmbunătăţirea calităţii sunetului;

- Transmisiunile FM la calitate CD;

- Transmisiunea AM la calitate FM;

- Calitatea recepţiei – cristal;

- ID-ul complet al solistului și piesei difuzate, în timp real;

- Informaţii multiple cum ar fi alerte de trafic, ştiri sau rezultate sportive;

- Tehnologia ne da posibilitatea să emitem mai multe canale pe o singura frecventă;

- Mai multe programe radio;

- Emite mai multe programe, deci diversitate de programe;

- Diferite tipuri de programe muzicale, simultan pe aceeaşi frecvenţă;

- Mai multe ştiri, mai multe talk show-uri;

- Program digital 24 ore din 24;

- Transmisie simultană pe canelele HD2, HD3, HD4.

Participarea companiilor europene de producere a echipamentelor de broadcasting la Conferinţa internaţională 14-a ediţie MBT-2016 Moldova, organizată de către Întreprinderea de Stat „Radiocomunicaţii” a demonstrat, că evenimentul dat este unul important, care consolidează poziția operatorilor, furnizorilor și producătorilor de echipamente de broadcasting  în vederea găsirii soluţiilor optime pentru implementarea tehnologiilor digitale în ţările Uniunii Europene. În cadrul acestei conferinţe internaţionale, anual sunt prezentate cele mai noi tehnologii, evoluţii şi tendinţe. MBT-2016 s-a axat pe provocările implementării reţelelor DVB-T2 la nivel European, evoluţiile şi viitorul Radiodifuziunii terestre, aspectele tehnologiilor moderne de livrare a conţinutului video, experienţă şi probleme în procesul digitalizării eterului.

Întreprinderea de Stat „Radiocomunicaţii” și-a reconfirmat poziția de lider în domeniu și s-a convins, că pentru implementarea televiziunii digitale terestre în Republica Moldova a fost aleasă calea tehnologică corectă, fiind aplicate tehnologii de ultima generaţie.

Accelerarea tranziţiei la televiziunea digitală este o cerinţă UE, iar I.S. Radiocomunicatii consideră, că implementarea televiziunii digitale terestre este o necesitate pe piaţa audiovizualului din Moldova şi un beneficiu pentru consumatorii finali.

Remarcăm, că avantajele televiziunii digitale, sunt imagine şi sunet de cea mai bună calitate, servicii cu valoare adăugată pentru consumator (EPG, Video on Demand si DVR), număr mare de canale TV şi recepţia gratuită (free to air), dar şi economisirea spectrului radio alocat Republicii Moldova pentru a facilita lansarea unor servicii în bandă largă.

Acoperire DVB-T2 H.265

47° 0'32.81"N, 28°49'1.05"E

Informație

Dacă doriţi să vă abonaţi la serviciul de notificare prin email pentru a fi la curent cu ultimele articole postate pe site, vă rugăm să introduceţi Numele și adresa de email la care doriţi să primiţi notificările. Adresa Dvs. de email întotdeauna va rămâne privată şi nu va fi vândută sau furnizată nici unei alte terţe părţi.